Субективното в SEO 1.x и Абстракцията

Внимание: публикацията съдържа хумор. Всички идеи, които може да получите от прочитането и няма да Ви навредят, но не е гаранция, че ще ви помогнат за успешното SEO. Ако не разбирате от оптимизация на сайтове, има риск публикацията да Ви бъде скучна.

Вече често си говорим за какво е SEO 2.0 и колко красиво и полезно за цялото човечество, но като всяка следваща „версия“, то също се корени в старомодното SEO 1.0, колкото и новата епоха в оптимизацията на сайтове за търсачки да иска да се покаже в нова светлина.

Подобни означения (тип софтуерен продукт) като Web 1.0, Web 2.0, Web 3.0 и SEO 2.0 и прочее не са измислени от мен, но темата на публикацията се отнася за „серията“ SEO 1.x и най-вече за Субективното в него.

Ако още не сте се сетили, кое наричам субективно в оптимизацията на сайтове, ще спомена за коментарите на доста хора по повод таз годишната SEO конференция. Мнението на публиката беше накратко, че лекторите не споделиха нито една SEO тайна, нито една магическа формула за позициониране на който и да е уеб сайт на 1-во място в резултатите на Google.

Не е известно досега, някой велик SEO гуру да е споделил в света, свои тайни, различни от разпространените статии в Интернет със заглавия „SEO tips and tricks“ или още по-сладкото „10 SEO secrets“.

Факт е, че има много имена в услугите в областта на оптимизацията на сайтове. Но защо тези хора не споделят тайните си? Ако им дадем много пари, биха ли ни научили и нас?

Откажете се, няма да приемат.

За да си говорим за субективното в SEO, да споменем как се става професионален оптимизатор.

Про SEO-тата, подобно на всеки професионалист в която и да е област, са личности, които са прекарали много време в оптимизацията на сайтове – техни проекти или сайтове на клиенти. Практикували са тази дисциплина доста и вече „на сън да ги бутнеш“ знаят наизуст всичко, което трябва да се наизусти (сещате се за стандартите onpage SEO, onsite SEO, връзки, anchor текстове, заглавия, картинки, видео и всякакви други сладки изделия). За тях това обаче е крайно недостатъчно, тъй като те почти не излизат от силно-конкурентни среди, където китовете не се хранят с планктон, а коралите имат зъби.

Професионалиста има силна мотивация за успех, тъй като залага името си и естествено, също има нужда от прехрана.

Квантов забавен факт е следното откритие:

Мерната единица за кинетичната енергия е Джаул (J), същата, като мерната единица за работа.

Едно от нещата, които различава професионалиста от начинаещия е, че може да вложи милиони джаули повече енергия в крайната цел на успеха.

Ако 1 Джаул = 1 Работа,

то винаги имаме в излишък енергия и SEO Гуруто чувства, че нещата се влачат и не вървят на добре. Естествено, това го може всеки начинаещ. За това остатъка от енергията също трябва да се вложи. На всяка цена е необходим успех! Като един Всевишен, Google се простира в Безкрая и наблюдава труда и житието на всяко свое чадо.

Тук истинските професионалисти започват да откриват своя потенциал…

POWER EXTREME

Advanced level SEO гурутата с годините постепенно започват да откриват непознати досега Вселенски закони и работата по оптимизацията на сайтове за търсачки навлиза в други измерения – свързаността на всичко живо и безкрайния поток от енергия и информация във Вселената.

Законите за гравитацията започват да показват бъгове. Време-пространството загубва всякакъв смисъл. Единственото, което остава пред нас е Абстракцията.

СУБЕКТИВНОТО В SEO

Да се върнем за момент в нашето измерение и статична скучна реалност. Работата по успешната оптимизация на сайтове наистина е много, необходимо е също и адско количество енергия и време. Много често е нужно да се класира даден уеб сайт в резултатите на Google на задоволителна позиция. Заложени са много инвестиции, много надежди и естествено – славата на оптимизатора.

Започваме да навлизаме в субективните кътчета на SEO. Онези малки зони от мозъка ни, които явно можем да забележим при диалозите на закрито между SEO специалисти. Оптимизаторите имат много по-сериозни дилеми от начинаещия в оптимизацията. Във форуми и тайни разговори между оптимизатори може да срещнете дискусии по проблеми, които нормално човешко същество никога няма да измисли или да си постави в работата като проблем.  Като започнем от мислене с дълги дни колко съгласни и гласни букви да съдържа домейн името, колко бита е IP адреса на хостинг сървъра.

Срещал съм хора, които се страхуват да променят формата на датата на статиите си. Досега формата им е бил от типа 24-09-2009, което е малко неудобно за посетителите на сайтовете и клиента изисква датата да стане от вида 24 Септември 2009 г. Ако това беше сайт на оптимизатора, тази дата ще остане непокътната вовеки! Но клиента мисли за посетителите си. Но какво ще каже после оптимизатора на клиента си, ако сайта изпадне в класациите на Гугъл?! Не може да каже, че датата е виновна. Тъпо е, малко странно, малко несериозно и… субективно. За това стиска зъби и се надява тази сериозна груба и брутална намеса в оптимизацията на сайта да не доведе до неприятни ситуации.

Да не дава Господ промяна на името на файла на логото на сайта. Три години логото е било logo.jpg, а сега размера трябва да се намали с GIF файл и да се смени на logo.gif.

„Безумие!“ си казва SEO професионалиста, но какво да правиш… клиенти!

Идва зима и клиента решава да сложи зимно лого и графичните дизайнери вече са го направили. Пада първия сняг и уеб дизайнерите са сложили новото лого със снежинки:

logo_winter.gif

„Развалям договора!“ крещи наум оптимизатора и пие вечерния диазепам. Никой не го е питал дали да сменят файла на логото с друго име! Ами ако… Диазепама започва да действа и професионалиста заспива. Сутрин е. Профито моли някой да му вземе кафе, а в това време отваря Google и проверява позицията на сайта със страх. Добре, пак късмет, сайта не е изпаднал. Отдъхва си. Сега отваря Google Images и проверява резултатите! УЖАС! Логото е изчезнало от резултатите с картинки. Сега трафика ще падне драстично. Идва зима, идва Коледа. Май няма да има празничен финансов бонус. Разбира се, на никой не му пука, че логото го няма в резултатите в картинки, но един истински SEO професионалист знае, че това ще доведе до бъдещи проблеми. Ефекта на пеперудата е Вселенски закон, който никога не може да се заобиколи.

Един истински загрижен за класирането оптимизатор проверява в Google по няколко пъти на ден резултатите на сайтовете, с които се е заел. Тук е важно да обясня, че тази проверка не се прави когато дойде, а си има стриктно време от денонощието за наблюдаване на резултатите. Астрологията е силно навлязла в SEO науката. Оптимизацията на сайтове си има също и биоритми. Има часове, в които даден сайт няма голям тонус и изпада една-две позиции в Google.

Същинската тайна на тези действия, е, че те не са просто за анализ, а стриктното спазване на времето за проверка на резултатите е ползотворно за успешното му класиране с времето. Важно е да предупредя, че е опасно в домашни условия да правите такива проверки, без да сте направили точен хороскоп на Вашия уеб сайт. Необходими са Ви и професионален софтуер за изчисление на биоритмите, хирургически спокойни ръце и здраво сърце.

ВЯРАТА

Успешната оптимизация на много сайтове през годините носи на оптимизатора повече увереност и повече вяра. Истинската вяра в класирането и успеха подсилва силите и способностите на SEO гуруто. В зависимост от религиозните и културни разбирания на професионалистите, може да срещнем също и изключително много практически окултни упражнения и практики за успешна оптимизация на сайтове за търсачки.

Пеене на мантри, рецитиране на молитви, постене, визуализация, стискане на палци, мрънкане на колегата и други тайни древни техники, приложени успешно в днешното SEO.

За начинаещите в материята, мога да препоръчам една много свежа и позитивна мантра:

ОМ А ХУМ ГУРУ SEO ПАДМЕ СИДХИ ХУМ

Мантрата се припява само в спокойно и уравновесено настроение и с позитивна нагласа. Звукът на тази мантра достига до фините вибрации на енергията и ауричното поле на Google. Осигурява добро класиране в търсачките, благоденствие, пари, спокоен сън и развитие на духовното у вас.

SEO професионалистите, които са по-научно настроени, предпочитат класическата физика. По-отворените към непознатото във Вселената силно се вълнуват от квантова физика и квантова механика.

Някои злонамерени практици упражняват „Черно SEO“ и влияят директно върху енергийните пластове на Google като се опитват да го манипулират. Според трактатите обаче по този начин натрупват кармически обвързаности и в следващия живот ще отнесат сериозни наказания като прераждане в плъх, медуза, гладен дух, де-индексиране на сайта от резултатите, рязко падане на PageRank и публично порицание.

НЕСПОСОБНОСТТА ЗА ПРОЗРЕНИЕ

В непубликуваната версия на Хари Потър, младия начинаещ магьосник един ден питал своят Гуру:

– Мастър, кажи ми как да стана велик магьосник като теб?
– Прави всеки ден лицеви опори и тренирай патешко ходене.

Зеления все още начинаещ магьосник силно се смутил, обидил се. Обидил учителя си. Депресирал се и напуснал училището за магия. Членувал в различни Черни ложи, практикувал Черно SEO. За нещастие и там не успял. Пропаднал, започнал да пие в парка всяка вечер, намразил магията и магьосниците, после намразил себе си, а накрая потънал във вечна апатия към Вселената.

Проблема на младия Хари от приказката, е, че не е успял да прозре простичката мъдрост в поговорката „Здрав дух в здраво тяло“.

Тъй като приказката не е била много детска, авторката на книгата е променила цялата история и в издадената книга края на Хари Потър е друг. Но извода би бил много полезен и всеки начинаещ в SEO трябва да знае, че са му нужни физическа и психическа издържливост, сила, воля, мотивация за много работа и не на последно място – вяра.

Един коментар към “Субективното в SEO 1.x и Абстракцията”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *