Без жаргон не сме актуални

Преди години, когато започнаха да навлизат банерите в жаргонен стил в българските медии, не бях очарован от развитието на нещата, но някак си ги приех. Разглеждам уеб сайтовете с включен филтър за реклами и скриптове.

Налагаше се да гледам банери само когато ги правя.

Мина време. В Българското Интернет пространство дойдоха от чужбина побългарени и социалните мрежи. Чухме ги, видяхме ги.

Приех и тях. Не използвам най-голямата социална мрежа. Не съм потребител и на другите. Подвизавам се само в Дао.бг на Огнян Младенов.

Причината, поради която не обичам социалните мрежи е същата, поради която не обичам и банерите – наличието на много елементи като женски гърди (не че не ги обичам) и плоско измислени маркетингови послания.

След това издателствата и книжарниците пуснаха в обръщение преведените учебници и книги по маркетинг и реклама. В тях се казваше ясно и просто, че за нискоинтелигентните човешки индивиди, най-ефективна е нестандартната реклама. В Интернет тази реклама лесно се подразбра като банер реклама с нестандартна форма, цвят и действие.

Уеб сайтовете се напълниха с подскачащи DHTML и Flash топки, които тупкаха по монитора, разливащи се бутилки бира, пеещи и танцуващи пушени филенца, както и весели мелодии точно когато си проверявате електронната поща.

Тогава някъде разбрах, че е време да приемем модерната реклама, съвременната, масовата предназначена за всички (е почти всички) реклама.

Чатовете се напълниха с лафове прииждащи от сайтовете за запознанства, социалните мрежи и други популярни интерактивни уеб платформи.
Следвайки инерцията на настоящето, собствениците на уеб сайтове, които целяха по-висока посещаемост и трафик, се сляха мигновено и гъвкаво в новото време.

И в уеб сайтовете им започна да заприижда народа.

Интернет се промени само за няколко години, като следствие от културната промяна.

Добре, де! Лошо няма! Интернет стана по-лек за ползване, по-разпускащ, приятен и забавен. До тук спазва една от предназначенията и идеите си (разбира се, естествено съвременните идеи, тъй като първоначалните му нямат връзка със забавлението).

Постепенно обаче, тъй като множеството Интернет потребители са фенове на „новия, лек и забавен“ Интернет, онлайн информационните издания и медии, също започнаха разпространяването на оригиналните приятни нестандартни рекламни кампании, за да могат да плащат на журналистите и служителите си и да имат все пак някаква печалба. Новинарските уеб сайтове, торент тракери и социалните мрежи, като уеб сайтовете, гордеещи се с най-голяма посещаемост, запълниха рекламните си позиции.

И всичко беше по план. Всички бяха доволни.

В същото време обаче, медиите в България като цяло поради почти същите причини, постепенно промениха визията и стила си.

Трансформацията започна с огромните заглавия на първа страница в популярните хартиени вестници. Към тях скоро след това за подправка медиите прибавиха по-пикантни заглавия, които постепенно все по-малко напомняха за журналистическия стил и култура и заприличаха по-скоро на… социална мрежа.

Онлайн медиите, като виртуалната проекция на офлайн медиите, стигнаха до вече ясния извод, че е „яко да са ти готини заглавията в сайтчето, щото всички се кефат“!

Когато преди години работих в корпорация „Развитие“, собственик на информационната онлайн медия News.bg все още заглавията от подобен тип не бяха разпространени. Тогава News.bg бяха една от най-големите новинарски сайтове. И се радваха на голям брой български читатели от страната, както и десетки хиляди българи в чужбина.

Няколко години след това, се роди Investor.bg като млад скромен конкурент на Finance.news.bg.
Младия финансов сайт имаше добро детство и се развиваше бързо. Медията се разрасна и днес притежава онлайн изданията Gol.bg, Tialoto.bg, Start.bg, Rabota.bg и много други.

Това, което аз не си обяснявам, както и много мои познати и приятели е, защо медия като Инвестор, поддържа друг голям български новинарски сайт, и именно Dnes.bg, които се слави със своите уникални заглавия тип „социална мрежа“. В момента влизам в сайта, и на топ новина виждам заглавието „Мечти за секса: 13 минути стигат. Реалността: едва 3“?

Някои от приятелите ми спряха да се информират с новостите, именно, заради удебелените заглавия от по-горе цитирания стил и малките снимчици с гърди и поп фолк звезди в заглавната страница на уеб сайта.

Анкетата на новинарския сайт Днес.бг отлично се вписва в общия стил на това онлайн издание
Анкетата на новинарския сайт Днес.бг отлично се вписва в общия стил на това онлайн издание

News.bg, собственост на Уеб Медия Груп (едно от новите имена на корпорация „Развитие“), не останаха по-назад и реагираха на модерната жажда за забавен Интернет и новини, но като че ли реагираха по-адекватно и не осеяха класическия любим на много News.bg и създадоха специализираното издание за… модерен лек Интернет Lifestyle.bg, където всеки, който иска да убие малко време, четейки за хай лайфа и клюки може да си прекара няколко часа, без да се усети.

Информационните агенции като БНТ, БНР, БТА ще останат скоро единствените, които ще ни напомнят за журналистическия стил и качество, което вероятно постепенно ще се стопи с годините и динозаврите като BBC и CNN ще бъдат като една праисторическа жива останка, която ще разказва на малките в часовете по палентомология какво е имало в медийния свят преди цели епохи.

5 коментара към “Без жаргон не сме актуални”

 1. Проблемът на българските традиционни медии далеч не са бомбастичните заглавия. Всъщност това е тенденция, развиваща се по цял свят. Проблемът е, че всичко се взима наготово от информационните агенции (впрочем, БНР и БНТ не са такива), а те от своя страна често допускат кофти грешки.
  После идва проблемът с рекламата – във ВАЦ-овите издания например важна е в общи линии само тя – т.е. формите на словото се деформират под влиянието на кофти реклама на страниците. А читателят вече е склонен да взира поглед далеч по-дълго в рекламните карета, отколкото в крещящото заглавие на 7-ма страница…
  Положението не е много по-розово в телевизиите. Нали виждате на какви предавания се дава праймтайм.
  Потребителят е този, който избира програмната схема, според своите нужди. А медийните босове много прецизно се съобразяват с това. Тогава следва да си помислим какви са потребителите тук. И навсякъде.

 2. На мен постоянно ми предлагат какво ли не (както и на всеки). Но човек винаги има избор!
  Посещавам крайно ограничен брой уеб сайтове, които ми допадат. Но имам избора да влизам в тях. Това, което не ми е по вкус, го подминавам. Нормална естествена природна реакция.

  Все още човечеството не е навлязло в момента, в който няма избор във връзка с това, което потребява.

  Когато дойде този момент и да кажем, целия интернет стане един сайт за запознаства, флиртчета или за клюки за „ВИП“ обществото, тогава също ще имам избор. Мога да седна и да играя домино или да медитирам.

  Само храната е жизнено важна да се консумира и ако има само една храна, тогава ще ям нея, за да не умра.

  Човека, които ви е писал на електронната поща този мейл просто не е любител на сайтове като вашия и е изпитал психическата необходимост да се свърже с екипа ви и да ви го каже.
  Като реално е имал предвид следното:

  „Не разбирам и не харесвам вашия сайт, защото не е на моята интелектуална вълна. Сайтовете, които посещавам не ми задоволяват напълно нуждата от Интернет потребление, за това се зачетох и във вашия Морето.нет. Понеже съм от хората, които се дразнят, когато не могат да осъзнаят, разберат и приемат нещо, искам да ви кажа, че сайта ви е гаден! Сега се чувствам по добре! Благодаря и успех! Аз ще продължа да чета сайта ви все пак“

 3. За съжаление от преки наблюдения ще кажа, че на хората не им е интересно неща свързани с история, култура, морал. Не и ако, не са облечени в нещо скандално.
  Преди време получихме мейл, в който пишеше, цитирам по памет:
  „Вие сте един прашасал на лавицата сайт, пишете скучни неща „:)
  Хехех, че какво интересно има в това да се интересуваш от това какво се случва в града в който /поне по настоящем/ живееш, кои е помогнал да се направи Морската градина, кои са хората построили паметниците в алеята на възрожденците и т.н.

  За сметка на това има и хора, които оценят подобна информация. Дано оцелеем :)

  Към Веселин: А замислял ли си се, че каквото предлагат на хората те това харесват. /малък е % да е така, но/

 4. Не мисля, че стилът на заглавията и писаниците се налага от някой болен мозък. По-скоро се налага, защото масата хора го искат и имат нужда от него. А и в крайна сметка „не е глупак, тоя дето продава скъпите часовници, а тоя дето ги купува“.
  Средното ниво на българина определено е стигнало някакъв абсолютен минимум, нещо, което ежедневно виждам при връсниците ми. И ми е мъчно и тъжно. Обаче, that’s the way it is и толкова. 18 години с 2 деца не ти дава особено големи шансове да четеш хубава истинска литература и да си обогатяваш общата култура, да имаш възвишени идеали, да се бориш за нещо висше – не… Трябва да мислиш само за пари и отговорности, които надали, при положение, че сам не можеш да се грижеш за себе си, ще ти се отдават да правиш. Тъжно е наистина. И заглавията не са случайни, защото са кликабъл, и поради горната причина, която изтъкнах за средностатистическия български младеж… Кой каза, че страната ни върви на добре?

 5. По-ужасяващото за мен са не циничните заглавия и наличието на елементаристки статии и сайтове, новини и т.н. Ясно е, че не може да няма инфо за поп фолка, клюки, суета.
  Ужасен е процента в новинарските портали на някаква смислена информация, за култура, възпитание, нещо етично, морално, подтикващо към добродетелност, духовно. Тъжен факт е, че се поднася безсмислена информация, не нещо полезно, съществено, важно, приожно, та дори и за по-примитивните области…
  За да се промени това трябва всеки да си изказва мнението, както прави автора на тукашната статия, защото колкото повече такива мнение, толкова по-скоро това може теоретично да се промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *