Анализ на резултатите от анкетата „За какво ползвате Интернет в своя ежедневен живот?”

Изследователският ми дух зададе вчера (13 окт.) в Интернет пространството въпроса „За какво ползвате Интернет в своя ежедневен живот?” чрез функционалността на Facebook, наречена „Въпроси”. Участвалите до този момент са 403 души.

Днес е време за детайлни анализи, отвъд получения прост сбор от маркираните опции за гласуване, тъй като те са с най-малък интерес за мен.

За въведение, искам да наблегна на възможностите, представени от социалната платформа, които анкетираните имаха:

 • Могат да се отговорят на повече от един въпрос
 • Могат да добавят допълнителни отговори от предварително зададените от мен

И двете допълнителни възможности бяха използвани в голяма степен.  Анкетираните проявиха голяма доза активност към допълнителните технологични функционални възможности и желание за разширяване на поставените отговори. Това показва желание и активност за взаимодействие между човека и интерактивна социална среда.

Няма по-полезно и интересно от това сам да попиташ хората от своя социален кръг определени въпроси, тъй като получаваш прясна статистическа информация. Наблюдението върху резултатите и участието на анкетираните в активността подхрани изследователския ми дух, които си води изводи.

Анализ на резултатите от анкетата За какво ползвате Интернет в своя ежедневен живот
Най-актуални данни от анкетата се намират на адрес: http://www.facebook.com/questions/4250170247265/

На първо място с най-много гласове е „Информация и образование”.

Следват почти равните резултати на „Предимно работа и малко развлечение” и „Хоби и интереси”.

„Общуване”  и „Фейсбук” се породиха като нови отговори в анкетата, добавени от участниците в нея. Тези два въпроса събраха в последствие не малък процент от общите отговори.

Категоричната опция „Работа” също е отговор добавен от участниците. В оригиналните отговори бях добавил отговор „Предимно работа и малко развлечение”, но голяма част от социалната ми мрежа категорично са маркирали отговора „Работа”, след като някой го е добавил.

В допълнително добавените отговори от участниците се появиха и две имена на Интернет проекти: „Фейсбук” и “Zamunda.net”. За по-маркетинг насочените хора, това може да означава, че брандове могат да се разполагат в обществото като начин на живот.

И като финал, през цялото време наблюдавах колко гласа ще получи отговора, които добавих от първоначалните, „Психическо разтоварване”.

Въпреки че забавлението е и психическо разтоварване, много повече хора отбелязаха отговори, в които забавлението е изписано ясно като текст, а психическото разтоварване получи много малко гласа.

Субективните изводи, които мога да си направя са, че:

 • Анкетираните не са отчели психическото разтоварване като водещо абстрактно понятие над забавлението.  Не са направили връзката между двете.
 • Предпочитат да използват по-познати думи и език, с които са свикнали ежедневно.
 • Игнорирали са понятието психическо разтоварване заради думата психическо. Не желаят да се натоварват със значението на думата или използването й.

Бонус резултат, които получих, е добавения от анкетираните отговор „Психично натоварване”. Изключително малка група (3 от 403 анкетирани), са се обединили в този отговор, добавен допълнително.

Сега ще групирам всички отговори в основни категории:

Личностно и професионално развитие. Тук могат да попаднат отговорите „Информация и образование”, „Предимно работа и малко развлечение”, „Работа”, „Психическо натоварване”, „Общуване”.

Разтоварване от напрежението. Попадат отговорите „Хоби и интереси”, „Фейсбук”, „Психическо разтоварване”, „Zamunda.net”, „ Доста развлечение и малко работа”.

По разпределяне на гласовете, повече точки се падат на всички отговори, които са свързани с развиването на професионални и лични качества, което може да означава, че повечето анкетирани имат постоянни мотиви да развиват своите количества знания и опит с цел професионален прогрес.

Почти всички от анкетираните маркираха множество отговори, в които отбелязваха, както тези, свързани с работата си, така и тези, свързани със забавленията.  Изводът ми е, че повечето анкетирани прекарват голяма част от времето си в Интернет с мотивацията за развитие и една част от времето, за да си осигурят отдушник и разпускане от натоварването, което ежедневно отделят.

Поради основния фокус на желанието за развитие, мога да предположа, че хората, които смятат Интернет за среда и ресурс за прогрес, са в процес на своето развитие и не са достигнали неговите задоволими предели. Все по-голямото удовлетворение от житейски и професионални постижения вероятно ще води до все по-честото отдръпване от Интернет.

Колкото повече изпадаме в детайли и предположения за резултати от дадено проучване, толкова по-субективни стават предположенията и коефициента им на точност намалява. Задълбочаването в предположенията обаче, може да ни даде много и странична информация, гледни точки и идеи за насочването на фокуса на нашите проучвания и анализи.

Очаквам и вашите коментари, идеи и гледни точки.

12 коментара към “Анализ на резултатите от анкетата „За какво ползвате Интернет в своя ежедневен живот?””

 1. Полезна анкета, ще е интересно да се видят резултатите при настоящата обстановка, когато масово хората прекарват времето си в Интернет, но как точно.

 2. За нищо не използвам Интернет, но когато ми падне връзката разбирам, че съм пристрастен!

 3. А според мен статистиката трябва да се чете така:
  Информация и образование – Facebook
  Предимно работа и малко развлечение – Facebook
  Общуване – Facebook
  Фейсбук – Facebook
  Психическо разтоварване – Facebook
  Доста развлечения – познайте какво, ами отново FB
  Тази социална мрежа за добро или зло вече е в нашето ДНК. Където и да отидете ще я видите отворена на лаптопите в офисите, у дома на компютъра, по всички телефони на хората в градския транспорт и парковете. Ще ми бъде интересно 7 години след първата анкета, какъв би бил резултата…

 4. Аз съм от по-младото поколение, което буквално израсна с Интернет. За мен това „нещо“ е велико, най-гениалното измислено някога. Днес използвам Интернет за всичко – работа, образование, развлечение. С няколко клика мога да премина от работен в развлекателен режим. Велико!

 5. Според мен доста хора са си премълчали висенето във фейсбук (още повече, че самата анкета е проведена във фейсбук и ако не го посещават няма как да знаят за нея)

 6. При мен определено е всичко от посочените :) .Започна като хоби и за развлечение в далечните години когато се свързвахме с с тия писукащите модеми, а сега от работа не ми остава време да го ползвам за развлечение.

 7. Интересна извадка. Лично аз използвам интернет за работа и професионално развитие.
  Не бих казала, че интернет ме разтоварва психически, по скоро при мен се получава обратния ефект, така че предпочитам да се разтоварвам с по-разнообразни и активни дейности.

 8. Интересна анкета но като цяло аз няма къде да гласувам. По принцип всичко живо вече е в „матрицата“ интернета, но за какво го ползват е трудно да се каже.

 9. В последния 1 месец използвам Internet, предимно, за работа. Налага ми се в работата да го използвам и по цял ден съм пред компютъра. През останалото време или гледам да съм далеч от компа , или преглеждам новините, FB, развлечения. В днешно време е немислимо да живееш без Internet!

 10. Да, анкетираните са от моята социална мрежа, а не върху всички Интернет потребители на света. Ако това се направи в социалната мрежа на персоната Джеф, които средно на ден харесва 77 картинки на спортни коли, известни модели и видни спортни личности и споделя цитати от екшън филми, резултатите може би ще излязат други, като тогава и анализите ще са други.

  Предполагам, визираш предпоследния параграф „Поради основния фокус на желанието за развитие, мога да предположа“. Предположението е доста абстрактно (особено за засегнатата от мен тема), но лично аз наистина виждам полза от каквито и да е проверени предположения с минимум вложен ресурс, пред никакви проверени предложения. :)

  Чрез начинанието практикувам, опипвам и опитвам да нацелвам степента на постигане на какъвто и да е резултат чрез импровизация и „изсмукване на пръстите“ но с логическа мисъл. Развиване трябва да има по всички фронтове :)

  За който го е домързяло да изчете в детайли публикацията и е прегледал нещата отгоре, начинанието главно е наблюдението ми върху активността на потребителите, тяхното поведение и изобщо какво щеше да се случи с отговора от анкетата, които наблюдавах през цялото време „Психическо разтоварване“. След това дойдоха много бонус отговори, които надминаха очакванията ми и ми дадоха още полезна връзка.

  Поздрави!

 11. Похвално начинание, но за съжаление не можеш да изведеш конкретни изводи от него. Причините са две. Първо, изследваните хора са част от твоя социален кръг. Второ, твърде малко участници са отговорили на въпросите, предвид огромния брой интернет ползватели.

 12. Значи спадам към групата „личностно и професионално развитие“ ;) Може би следващия път ще е добре да се пусне анкета без право на добавяне на отговори, тъй като ще се получат по-точно резултати.
  Иначе според мен много от хората посещават интернет именно да потърсят нещо в Гугъл, да се похвалят с нещо в някоя социална мрежа и да се поразтоварят/понатоварят с някоя игра…
  Предполагам, че всички интернет работяги са гласували с опциите за работа, но тук може да се получи по-изкривена статистика, ако голяма част от приятелите на Антон Радев се занимават именно с интернет проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *