Първата ми разходка в Рила

Първото ми пътуване из рилски населени места. От много работа последните години, бях забравил колко е хубава България, и в което и нейно кътче да идеш, сетивата ти винаги предозират с пъстротата на околностите и стария традиционен български дух те обзема. Хубавото е, че последно време си наваксвам с добри приятели.

И винаги има какво ново нещо да научиш. Например, минах покрай десетки чешми в Кочериново само на една улица и се чудих не са ли достатъчно 3-4 чешми на нея, а после разбрах за традицията, че на всеки извор трябва да се изгради чешма заради поверие, което вече изглежда е забравено в миналото, но наследството остава и до днес.

Идва зима, а това не ми е от любимите сезони, но свежестта на планините наистина може да зареди с настроение и сила за дълго време напред.

5 коментара към “Първата ми разходка в Рила”

 1. Привет отново. Коментара ми беше одобрен, не за съжаление не получих отговор на въпроса си :(

 2. Здравейте!
  Имам една молба – може ли да използвам някои от Вашите снимки в една страничка, във фейсбук?
  Хубав ден и поздравления за снимките и хубавото описание :)

 3. Из Facebook коментарите:

  Desislava Panayotova
  антон, защото виждам, че нашият край ти харесва-ще ти доразкажа накратко една история…с вкус на легенда:)
  по-важното за димитър бозовайски не е, че имота, машините и въобще цялата уникална фабрика, която той изгражда благодарение на ума и …ръцете си в кочериново, е заграбена и напълно унищожена от „братския“ комунизъм!
  димитър бозовайски бил дребничък човек, напук на планинското си днк и яки като дъбове роднини. предприемчивият му дух обаче стигал за няколко бизнес комитета:) той е родом от село бозовая-онова село, което е изчезнало от картите, където всъщност никога не е било, преди повече от 50 г. бозовая е високопланинско село, достъпно само за широките крачки на рилчани, скътано високо е непроходимата гора. и точно заради предприемчивия си дух на младини бозовайски тръгва по широките пътища на света. с инстинкта и бързината натрупани по тънките планински пътечки той преодолява светския друм с лекота. натрупва бързо богатство, което влага във фабриката си:) и това е само началото на легендата…а някъде по средата на историята се запознава с бъдещата си съпруга. едра, висока и напориста жена. тя „пърчала“ над него с две глави:) и била истинско доказателство за думите, че зад всеки успял мъж стои горда и успяла жена:) така двамата успяват да развият най-печелившата и уредена фабрика в рилското корито.е, като изкючим балабановата фабрика, де. и не всичко свършва с комунизма:) но повече по-късно:)) че имам работа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *