Когато прасковите ви започнат да гният

През прозореца на автобуса си припомних за извънградските сергии и пазари, където млади и стари продават своята суровина, обикновено на няколко пъти по-висока цена от тази в градския или селския пазар. Особено, ако се намират в близост до София, защото столичани много обичат да си купуват селско био кисело мляко за 3 лв. кофичката, или пресни био праскови за 8 лв. килограма.
На подобни крайпътни места, можем да забележим от минимум 3 до дори 20 сергии, разположени една до друга, и всички те продават някой актуален за сезона продукт.

За да продаваш се изисква много повече от това да имаш продукция
За да продаваш се изисква много повече от това да имаш продукция

Подобни пазари, почти 100% символизират бизнес ситуацията в България и стремежа на стотици предприемачи в един град да предлагат един и същ тип услуга, на една цена, и както можем да се досетим, на една и съща локална клиентела.
Подреждането на 20 сергии за праскови на пътя между град А и град Б, много прилича на малкия бизнес, предлагащ дадена услуга без каквито и да е конкурентни различия.


На извънградския път се правят добри пари, струва си да излезеш от селския пазар и да продаваш прасковите си там на шосето, но какво става, когато сергиите станат прекалено много, а деня напредва, вече е късният следобед и прасковите ви започват да се скашкват. И малките деца знаят, че днешните меки и сочни праскови трудно биха се продали на другия ден в условията на силна конкуренция.
Аз лично, бих взел половин каруца праскови вместо една, и в средата на деня, когато те свършат, бих продавал маслините, които предварително съм скрил на сигурно място в каруцата. Винаги на дълъг път, човек би му се прияло нещо солено като маслинки, с топлия селски хляб.
Добрите търговски умения не са само умението да продаваш стока в големи количества в среда с достатъчно търсене. Добрите търговски умения се проличават и изплуват, когато търсенето намалее или когато вече има предостатъчно от стоката на пазара.
За това или трябва да имате най-сочните праскови на пазара, когато сергиите станат прекалено много, или просто забравяте прасковите и започвате гъвкаво и бързо да продавате маслини.
Прилагането на подобни прости търговски и бизнес правила не е лесна задача. Не е лесно дори на селския пазар или край пътя, за това бъдете внимателни и креативни, когато стартирате своя собствен бизнес и предлагате дадена услуга, или поемате по пътя на търговията.

Един коментар към “Когато прасковите ви започнат да гният”

  1. Цялата тази търговия по пътищата в страната мирише на гнило. Ако бъде направена една проста сметка за количествата, които се предлагат, и обработваемите площи, ще стане ясно следното: по пътищата на страната ни, покрай китните селца и на изнесените сергии под чъдарите стоят в 90% не родни производители, а просто прекупвачи.
    И тъй като туристите и преминаващите градски чеда на път за офисите си са зажаднели за био или еко продукти, какво по-лесно от това, да отидеш на борсата и да си купиш ябълки от Македония, домати от Турция или Гърция или каквото ти душа поиска от коя ли не точка на света. И с тарикатлъка си и наивността на клиентите си, ще изкараш далеч по-голяма печалба, отколкото да застанеш на пазара.Така хем прекупвачът доволен, хем клиентът излъган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *