Съботен излет в Бов

Село Бов е малко китно населено място в Западна Стара Планина и е едно от малкото села известно със своята гара. Още на нея странстващия турист може да види известната табела, на която накратко се разказва историята легенда за името на селото, според която по времето на четвъртия кръстоносен поход са били пленени рицари от цар Калоян. За да бъдат пощадени част от тях, заедно с маркиз Сен Бьов са принудени да се заселят в района и затова според местните жители селището носи името на маркиза.

Не крия, че за мен това е една любима дестинация заради близостта до София, но заедно с това чудесният приятен климат, въздух и най-вече заради славната Вазова екопътека. Комбинация, която ме устройва за еднодневна почивка и излет с обяд на водопада „Скакля“, който е чудесно място за почивка под неговите хладни пръски през лятото, горещи скали и чудесна зеленина. Вазовата екопътека носи името си заради твърдението, че Иван Вазов е посещавал много често този прекрасен район, а известния Дядо Йоцо е бил, именно, един от местните му жители.

В събота аз, сестра ми Яница Радева и журналистката Даниела Методиева взехме Вазовия пример и оборудвани с фотоапарат, еко-домати и био-сирене от селото, организирахме ден 3 в 1 – разходка, пикник и фото полуден (специално за мен).

6 коментара към “Съботен излет в Бов”

 1. Пещерите по-известни, като „Темна дупка“ и „Тръбата“, след прословутото кръчме на Лакатник, са страхотни.

  „Темна дупка“ предлага и вдигаща адреналина пътека до втори („Чатала“) и трети етаж на пещерата („Малкото чаталче“), но не е съвсем обезопасена и е задължителна екипировкa.

 2. Има много красиви местности дори около София, които много от тях не ги знаем и съответно не ги посещаваме.

 3. Бов е страхотно за близка до София разходка.

  Аз даже незнаех, че има такава планина като „Понор“ в България и благодарение на екскурзията ми до там разбрах.. хубаво е когато човек научава за нови неща, които са били под носа му толкова години..

 4. Страхотно е човек да може да си прави такива разходки и да се презарежда.

  За съжаление това лято имаше /досега/ много малко слънчеви weekend-a.

  Да се надяваме на топла есен.

 5. Там е много приятно :) Ние имаме практика след Бов да отскачаме до Лакатник – крайпътното заведение там до фонтанчето – идва успокоително, а и аз обичам течаща вода. Има вариант и изкачване нагоре до разни пещерни подобия из пътеките по Лакатнишкия край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *