Как не се прави Facebook популяризация

Спамът заля вече и българския Facebook! Само че още не беше достигнал до мен в грозния си вид от типа „гласувай за еди-какво-си като цъкнеш тук”, разпратено на куцо и сакато с copy/paste.

Ето един пример за непрофесионална Facebook популяризация. Току що получих от Бонка Живкова следното съобщение по чата.

facebook spam

Изречение, в което дори няма капка старание да се изпише поне една дума коректно и връзка към Facebook страницата на някакво ново онлайн издание „Днес и утре”.

Отрицателната ми реакция се посрещна с непукизъм. Но после можем да забележим няколкото хиляди „приятеля” на лицето Бонка Живкова (вече един по-малко), които вероятно са били подканени за същото със същото неграмотно написано спам-изречение.

Този пример е горещ, актуален и много подходящ за случаите, когато ако не можеш да създадеш нещо кадърно, креативно и приятно за аудиторията, по-добре не се захващай, за да не си навлечеш излишно негативно мнение.

dnesiutre facebook
На снимката от монитора ми, можете да видите и как изглежда Facebook страницата на „изданието”. Нахвърлено с хиляди автоматично публикувани връзки от RSS канала на сайта.

По-долу, за пример, показвам и изрезка от едно любимо мое Facebook място, което от време на време си отварям само заради подредбата и културата, която е вложена в него.

barakobama facebook

Много можем да научим от тези два крайно различаващи се примера.

Facebook тепърва ще навлиза в живота на българина, за това дами и господа, не прибързвайте преди да научите да не бъдете досадни в комерсиалните си намерения, защото понякога това може да коства развитието на бизнеса ви!

10 коментара към “Как не се прави Facebook популяризация”

 1. Напълно подкрепям автора на статията. Културата на общуване въобще, не само в интернет при повечето хора е проблем. Оттам и хора като въпросната госпожа или госпожица, които дори не разбират с какво грешат. Много пъти пък на мен се случва хора направо да ми звънят в скайп, без едно предварително „Здравей, удобно ли е да говорим в момента?“.

 2. Фейса залива човек с толкова много глупости в секунда, че в това че някой ти е изпратил линк няма нищо странно или нередно. Самият сайт е един голям спам генерато и хората са влезли вътре да оспамят всички които познават и колкото могат, от тези които не познават, с личните си простотии, снимки, преживявания…. :-)

 3. Това е точно като в mIRC едно време с „ela v kanal #edikoisi“ разпратено на 1 милион чатъра :)
  Много плоско за съжаление от хора над 12 години

 4. Не смятам повече да коментирам, заяото е излишно, да се извиня за какво, за това, че съм попитала дали ще харесате страницта на Днес и утре, не смятам, де факто Вие сте ми потвърдили, че сте я харесали, но там е моят профил, просто я преместваме индивидуално, автоматично да се ъпдейтва. И аз пращам на досегашни фенове на Днес и утре между който сте и Вие, щом повече не желаете да сте фен на тази страница, ок, няма проблем, но не виждам къде е проблема да се прави световен въпрос от мойто действие. Не е проблем да кажа едно „извинявай“, но няма да е искрено и за това няма да го направя, не считам, че с нещо съм нарушила правата Ви на Фейсбук потребител. Лек ден!

 5. Възмущението ми идва по съвсем естествен път.

  Когато потребител на Facebook хареса нещо естествено, той натиска бутона Like. Когато му го натрапват, често не го прави. Когато наистина нищо за харесване няма в него, няма как да го направи със сигурност.

  Естествено, става дума за Facebook потребител със средна култура и себеуважение. Защото вашите почитатели на станицата ви, вероятно са натискали бутона ей така, без това не им пука какво се случва около тях и с тях. А между другото четат и вероятно други новинарски издания, не вашето.

  И последно, но не по важност, е начина по който дори не си направихте труда да ме оспамите грамотно и не се извинихте след това, като ви подсказах съвсем ясно моето дразнение.

  Човек би се зачудил не с какво сте ме възмутили, а би се възмутил как сама не виждате прегрешението си.

  И личния професионален безплатен съвет на вечерта е, подобрете си spam уменията и стратегиите. В публикацията ми има описано кратко, но добре подсказващо. И 10 човека, които наистина харесват нещо, са повече от 1000, наспамени да го харесат. На практика, тези не са ви потребители.

  Толкова с безплатните съвети за днес :)

  Спокойна вечер и на Вас!

 6. Не виждам с какво толкова Ви въмутих, че отделихте толкова време да опишете „прегрешението“ ми, по повод случая щом не желаете и не ви харесва не вотвайте не е насила, лека и спокойна вечер Ви пожелавам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *