Честит ми имен ден

Зимните празници в България винаги са били свързвани с трудностите на народа и начините му да се справя с тежките ситуации в живота. Днес имам имен ден. На Антонов ден. Като един виден представител на хората с това име, се справям отлично с него и го нося с гордост.

Народът чества този ден за предпазване от болести като спомен за способностите на Свети Антоний, владеещ контрола над тежката чума по това време и болестите. Wikipedia знае още за празника:

„В народния светоглед на българите Свети Антоний и Свети Атанас са тясно свързани – счита се, че са двама братя-ковачи и някъде (Поповско) празниците им се означават с общото название сладки и медени; а в Пиринско се вярва, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия (Атанасовден) тръгват по хората.”

В различни части в България има различни тонове на разбирането и на празнуването, но всички хапват питки с мед. Хапнете за мое здраве, а аз ще хапна за ваше.
Антоний е също старо Римско родово име, което означава „безценен”, неоценим, който няма цена”, точно като мен.
Ето още подробности за Антоновден, а сега ви желая топла зима, пълна маса и вкусни питки.

Публикувано в Лично с етикети , , , , . Постоянна връзка.

4 коментара по Честит ми имен ден

 1. Благодаря ви за пожеланията, момичета! :)

 2. fifi каза:

  happy anton’s day dear Toni!
  wishing the very best would be happen in life, not only a health but all..

 3. Крис каза:

  Честит имен ден! Да си много силен ти пожелавам. И топъл. :-)

 4. Мариела каза:

  Честит ти имен ден! Господ здраве да ти дава, много свежи идеи и сили да ги реализираш! :)
  В оригинал пожеланието е „Господ здраве да ти дава и жубави жени“, но там не знам как е ситуацията, познавам те задочно само от SEO състезанието :) Бъди щастлив!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>