Добрата бизнес услуга е като добрия фармацевт

По повод посещението ми снощи до близката аптека до офиса 10 минути преди затварянето й в 20:00 часа, бързащата фармацевтка прояви истинско клиентско обслужване и консултации. Въпросите ми „Кое е най-доброто, което може да ми препоръчате за болки в гърло” и „Да ми препоръчате нещо ефективно за начални симптоми на настинка или грип” получиха доста задоволителни, изчерпателни и професионални отговори…

За петнадесет минути бях обслужен изключително прилично и останах доволен от покупката и консултацията. На тръгване разсъждавах върху аптеките като нормални търговски обекти, в които ти продават нормален продукт и си представих какво щеше да бъде, ако в един супермаркет като Пикадили например (не крия, че от популярните супермаркети Пикадили ми е любим заради малко по-приличния вид на всичко) и колко пари щях да оставям там, ако любезно ми обясняват за стоката, която купувам с професионална компетентност, полезни съвети и добро позитивно отношение към проблема ми. Факта, че си купих два продукта за гърло и два продукта за кашлица вместо по един, е доста красноречив.

А с колко ли милиона лева дневно биха се увеличили приходите на вериги като Техномаркет, където средната стока не струва 6 лв, 600?

За наша потребителска радост на джобовете ни, почти винаги не ни посрещат с такъв професионализъм и отношение, както в една уважаваща се аптека един приветлив фармацевт може да ни демонстрира.

Средно статистическия продавач е необратимо депресиран от живота, а консултантите са под формата на промоутърки, които в най-добрия случай, ще ни пробутат нещо заради големите си…. усмивки.

В края на краищата, аптеките са стандартни търговски обекти, въпреки, че сме свикнали да мислим за тях като част от една здравна система и имаме субективно виждане и възприятия за тях, останали от преди десетилетия, когато бяха място, където здравната система снабдява народа с лекарства.

Един фармацевт може да ми продаде и три продукта за гърло вместо един, не само защото показва и демонстрира компетентност и авторитет, а и защото залага на най-златното правило от всички бляскави правила – той не продава продукт, а разрешава проблем. А това е нещото, което консуматорите търсят в здравната система, търговската мрежа, или сферата на бизнес услугите.

Защото независимо дали ни боли гърлото, търсим по-добра кафе машина, за да спестим разходи и да пием по-качествено кафе, или ни е нужен уеб сайт, който да подпомогне развитието на нашия бизнес, ние винаги тръгваме с една единствена съзнателна или подсъзнателна цел:

  • Боли ни гърлото –> таблетка –> разрешаване на проблем
  • Пием лошо кафе, вредно, или ни излиза скъпо –> по-добра кафемашина –> разрешаване на проблем
  • Нужни са ни повече приходи с цел предотвратяване на евентуално обедняване –> поръчваме уеб сайт –> разрешване на проблем.

Колко много имаме да учим…

4 коментара към “Добрата бизнес услуга е като добрия фармацевт”

  1. За да предлагаш компетентно обслужване, трявбва добре да познаваш стоките или услугите които предлагаш. Това педполага квалифициран персонал. Наличието на квалифициран персонал предполага релевантно заплащане и условия на труд, както и заети лица които да следят качеството на обслужването в дадения обект. Ето защо в нашата страна обслужването е на такова ниско ниво и ще си остане така, докато не се проумее, че обслужването е водещ фактор при извършването на продажба и е нужно да се инвестира в обезпечаването, обучението и изграждане на професионална култура на обслужващия персонал.

  2. Ако повече търговци се съсредоточат над това не просто да продават ,а и да се опитат да разрешат проблема на клиента/който всъщност е довел клиента при търговеца/ може би този вид дейност би придобила различен облик.

  3. Третото. Може да бъде казано и по иначе. Искате да дадете публичност на онова, с което се занимавате, да продавате услуга и продукт, но липсва полето за изява..Популяризирайте. Поръчвате сайт. Решавате проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *