Семинар по ползваемост на интерактивни системи

Вчера получих покана от HiLab на Нов Български Университет, стори ми се интересна и реших да я споделя с вас. Семинарът е на тема „Ползваемост на интерактивни системи“ и ще се проведе на 18 юни (четвъртък) 2009 г. от 19:00 часа в зала 409 на корпус 1 в Нов Български Университет.

Посетих сайта им „Лаборатория за изследване на ползваемостта„, който не знаех досега и леко съжалих, тъй като видях колко интересни неща има там с информация за предишните им организирани семинари.

Интересни минали събития от HiLab са били „Да погледнем рекламата през очите на клиента“, които се е провел на 5 декември миналата година. Основните моменти на семинара са били дискусии и демонстрации за системи за следене на погледа (eye-tracker), тестване на реклами: проследяване на погледа в печатната реклама, интернет и видео реклама, забележимостта на рекламата и какво виждат и какво игнорират клиентите.

На 13 декември „Централно и източноевропейски център по когнитивна наука“ и „Лаборатория за изследване на ползваемостта“ отново са организирали изложба на тема „През очите на изкуството“.

С помощта на eye-tracker се записва какво точно гледа човек, когато разглежда произведения на изкуството. Eyetracker-ите са две малки камери, които се закрепят на очила и следят погледа на човек. Ако ви е интересна темата, можете да прочетете подробности в Wikipedia за Eye Tracking.

Проучванията с помощта на подобни технологии са установили, че човек отделя повече време да прочете текста в рекламата, отколкото се разглеждат снимките и графиките. Потребителя първо чете рекламните надписи с голям шрифт, след това с по-дребен шрифт и накрая се фокусират върху графичното оформление.

За рекламата в Интернет, HiLab споделят своите анализи:

Все по-широко разпространение намират т. нар. банери в интернет сайтовете – неголеми рекламни карета, които служат за връзка към страницата на рекламирания продукт или фирма. Една стандартна мярка за тяхната ефективност е броят пъти, когато тази връзка е проследена чрез кликване с мишката. Така измерена, ефективността на тази форма на реклама е под 1 %. Но изследвания, проведени с апаратура за следене на погледа, показват друго – почти 50 % от тези реклами са забелязани и гледани от потребителите.

За рекламодателите и маркетинг отделите е силно препоръчително да отделят време над тези жизнено важни за рекламата факти. Прочетете публикацията в hilab.nbu.bg „Нашата реклама през погледа на клиента“ и „Маркетингови проучвания в интернет„.

От колегата ми Веселин Тодоров (който учи в НБУ) имам информация, че HiLab на Нов Български Университет имат една от най-добрите съвременни технологии в България в тази област и проучванията им са на много високо ниво, така че на 18-ти ще се радвам да успеем да присъстваме.

Един коментар към “Семинар по ползваемост на интерактивни системи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *