Обичам ефективната реклама

Не е тайна, че не съм фен на рекламата, тази масовата безумна, която освен да ви се води като разход, за друго не става. С много хора през годините съм коментирал проблема за ефективността на рекламата и сме влизали с някои в сериозни спорове по въпроса кога точно и как рекламата има смисъл. По същата тема много пъти съм писал и в някои форуми.

Когато бях поканен на интервю в телевизия TV7 миналата година в предаването Пари, въпросите отново бяха същите. Като по-конкретно си говорихме за Интернет рекламата (можете да прочетете въпросите и отговорите тук).

Последно време се отдалечих доста от рекламата като практика покрай засилените работни процеси, но за щастие, последните няколко дни с колегата ми и бизнес партньор Веселин Тодоров в един скучен следобед, докато краката ни отпочиваха върху бюрата, решихме, че е време и за нас. Действието – www.webdesign-bulgaria.com започна рекламни кампании.

Много дискутирахме и повечето неща няма да бъдат обект на коментар тук и ще ги запазя поради конфиденциалност за всеки случай, но ще споделя началните кампании.

Google AdWords реклама

Стриктното задаване на ключови фрази в спонсорираните връзки носи много по-голям резултат, като за сметка на това, разхода от бюджета е много малък. Посещенията от потенциални клиенти през AdWords са сравнително малко, но както писах в началото на публикацията, обичам ефективната реклама.

Оказа се, че времето прекарано в сайта и bounce rate-a са изключително добри. Нали все пак си говорим за конверсия.
Ако добрите доста евтини инвестиции продължат да се оказват хитови, ще трябва доста да намалим времето за почивка, мързелуване и блогване (аз лично съм съгласен).

Извода и личния ми съвет за Google AdWords: не плащайте за много посещения, защото голяма част от тях ще са ви ненужни. Конкретизирайте думите и фразите с кавички и ъглови скоби. Пример: В редакция на ключови думи:

„продажба на обувки“

или

[продажба на обувки]

Но на това няма да се учим сега.

Moreto.net

От няколко години не се бях „чувал“ с Инна Георгиева от Морето.нет, но неведоми са пътищата на бизнеса.
Преди около седмица се сетих за нея и с новите рекламни кампании, предложих на Веселин Тодоров да пробваме с реклама в най-големия регионален уеб сайт за черноморието.
Ако случайно сте от горещата сърцевина на България, може би още не знаете за този сайт, но ако се нуждаете от глътка морски бриз и свежест, попълнете колекцията си с любими онлайн медии.

Посещенията от www.moreto.net се оказаха по-малко от очакваните за съжаление, но отново имаме компенсация, която е в нас плюс. Почти всички Интернет потребители, които са натиснали рекламната връзка, са се задържали дълго време в уеб сайта.

Искам да изкажа сърдечните си поздрави на Инна и да продължават заедно с колегите да поддържат и развиват този ценен за цяла морска България сайт.

Инна Георгиева от Морето.нет и Любомир Русанов от Superhosting.bg (за които Георгиева не крие, че са им помогнали много) на награждаването на конкурса BG Site 2008, където Морето.нет спечели 2-ро място в категория Онлайн информационни услуги.
Инна Георгиева от Морето.нет и Любомир Русанов от Superhosting.bg (за които Георгиева не крие, че са им помогнали много) на награждаването на конкурса BG Site 2008, където Морето.нет спечели 2-ро място в категория Онлайн информационни услуги.

Тъй като България не е голяма страна, се оказа, че с Инна имаме и един общ онлайн приятел във FaceBook – Г-н Огнян Младенов от seom.bg.

Толкова за сега в първи епизод на късометражния филм с работното заглавие „Обичам ефективната реклама“. По интересната част ще е чак след лятото, когато с колегата ми ще започваме по-задълбочени и подробни дискусии и планове за по-сериозна онлайн и офлайн реклама. Сега идва лято. Насладете му се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *