Какво ще стане с рекламата?

От много години рекламата е дейността, която промотира различни търговски стоки и услуги сред потребителите.

Рекламата е „предназначена за определен кръг потребители и цели да предизвика, формира или поддържа интереса им към въпросните лица, стоки, идеи и начинания, така че те да могат да се реализират“ (извадка от Wikipedia).

Рекламата е най-обширното понятие в бизнеса днес и намира място във всички ъгълчета от живота ни. Преди години рекламата беше основно по телевизията, радиото, вестниците. После нахлу в Интернет, а днес можем да я видим наистина навсякъде: под формата на малки лепенки върху преносимия ни компютър; на инсталационните дискове на компютъра; напечатана на етикета на бутилката с минерална вода; на календара на стената, на кутията от пица, която е донесъл доставчика на пица, в средата на океана на нефтените платформи, в далечния космос върху космическите совалки.

Рекламата днес е по-голямата част от живота на съвременния човек и неизменна част от бита, дори културата му.

Ако се разходите в някое много малко градче, както ми се случи скоро, през цялото време ще се чудите какво не е наред, докато се наслаждавате на спокойните улички и приветливите хора. Докато накрая не осъзнаете, че това, което не е наред в реалността наоколо, е липсата на пренаситеност от реклама. Няма ги неоновите табели, няма ги раздавачите на брошури, които ви пресрещат на пътя и ви тикат в ръцете нещо, което после отива директно в кошчето за боклук, а ако нямате обхват на телефона, дори няма да получавате рекламни SMS-и.

На малкото табели наоколо няма известни и не толкова известни търговки марки, а на тях просто пише „Кебапчета“, „Точилар“, „Ковач“ и „Аптека“. Няма ги Globul, Mtel, bTK за тебе е и Супер Любо, Zagorka, Сачи. А за Мистър Пропър дори може да не се сетите. Може би дори докато сте в това тихо кътче, няма да чувате песничката от рекламата в главата си. Ще забравите да изпратите и SMS за любимеца си от Мюзик Айдъл.

Вечерта ще седнете в кебапчийницата и по радиото рекламата ще ви напомни за века, в които живеете. Част от вас ще почувства липсата на напрегнатия ви живот и ще се оглежда и ослушва постоянно за малки скрити рекламки. Друга част от вас ще се наслаждава на спокойствието, което изпитва нервната ви система в момента.

А когато се върнете в големия град, още дори преди да видите пътната табела, на която е обозначено „ГОЛЯМ ГРАД ЕДИ КОЙ СИ“, вече ще виждате големите индустриални зони и сини стъклени сгради, върху които корпоративните логота имат площ по-голяма от няколко кебапчийници.

Какво стана с рекламата днес и на къде върви тя? Как започва да се променя всичко?

Все по-често в специализираните издания започва да се говори за рекламна слепота, ефективност и да се търсят нови методи за реклама, чрез които потребителя да не губи своето „настроение за реклама“.

В ранните години на Интернет, рекламните карета се приспособиха много успешно в Уеб и банер рекламата беше най-добрия метод за промотирате на стоки и услуги, а продажбите на много фирми и предлагането на различни услуги, скочи неизмеримо.

Всички бяха щастливи.

Днес обаче, рекламната слепота вече дори не е актуална тема. Повечето Интернет потребители могат да си блокират показването на банери, а повечето уеб браузъри вече се инсталират с настройки по подразбиране, които спират „изскачането“ на POP UP прозорци и също автоматично спират част от банерите. Но дори и някой съвършен модерен банер, изработен с последните модерни уеб технологии, да премине през всички филтри и блокажи, се сблъсква с най-трудната част в последното HARD LEVEL ниво на трудност – окото и реакцията на Интернет потребителя.

Преди време видях сестра ми на компютъра  и как влиза в своята електронна поща. Около полетата за вход всичко беше осеяно с огромни шарени банери (доста привличащи окото). Казах й:

– Искаш ли да ти инсталирам плъгин, който да блокира банерите?

Тя ме погледна бегло и каза тихо:

-М?! О, не аз дори не съм ги забелязвала. Не ми пречат.

Така днес реагират голяма част от Интернет потребителите.

По билбордовете на булевардите няма да видите реклама на малка счетоводна къща или на любимата ви кебапчийница, тъй като цените за билборд рекламата могат да си ги позволят само банките, мобилните оператори, Мюзик Айдъл естествено, продуцентите на Азис и понякога ще видите някоя неизвестна марка, която много скоро ще изчезне от билбордовете.

Ако с месеци събирате пари за бюджет за билборд реклама и успеете да си „инсталирате“ една такава, ще бъдете като последния пример от горния параграф.

Билбордите, големите масивни метални платформи, монтирани около големи булеварди и централни места в градовете, днес служат, за да ви напомнят да си платите сметката за телефона или да си внесете месечната вноска в банката или кредитната компания, на която дължите все повече и повече пари, въпреки че внасяте погасенията си редовно. А на следващото задръстване да се сетите да изпратите SMS за любимата телевизионна звезда.

Напомнящата реклама е за това. Да ви напомня за вашето ежедневие, и нещата, които „трябва“ да свършите.

Ако сте бизнесмен и планирате рекламна кампания, не се втурвайте в първата идея, която ви дойде на ум. Премислете вариантите! Наемете специалисти. Внимавайте обаче и със специалистите!

Личният ми съвет, е да търсите място за реклама във възможно най-тясно специализирано издание. Търсете клиенти само там, където вероятността да ги откриете е най-голяма. Разумно похарчения бюджет за реклама може да ви доведе много доходи, докато неразумния може да сложи фатален край на бизнеса ви.

И на последно място, но не и по важност, голямо значение ще има и самата ви реклама. Колкото и цветна и приветлива да е тя, винаги има риск да не изпълни дълга си към вас. За това, когато вашия графичен дизайнер, рекламен агент и специалист изработи мостра рекламен материал, погледнете го с безпристрастно око, покажете го на приятели и познати, покажете го и на случайни хора.

Рекламата ви ще ви накара ли самия вас, да си купите този (вашия) продукт?

Не забравяйте търсенето в Интернет. Търсещите машини (търсачките) имат едно характерно свойство – хората ги използват точно когато имат нужда от информация. И помнете, че не всичко е Google. Много от Интернет потребителите търсят и в локални портали, директории и търсачки. Така че, не ги пренебрегвайте.

За финални думи, нека ви издам една рекламна тайна, която съм разбрал от опит през годините в своя бизнес:

Клиентите ви, независимо какво предлагате, ще ви потърсят, когато имат нужда от вас. Никой не обича спам точно както никой не обича да му тикат в ръцете брошури. За това, ако подходящата ви реклама е на правилното място в точното време, тези от потребителите, които я видят и точно в този момент имат нужда от вашите услуги, ще ви потърсят.

След това всичко зависи от вашия професионализъм, качествено обслужване и отношение с клиентите.

В големите мегаполиси всичко се е сляло в една обща голяма реклама. Използването на основно червен цвят също вече не помага, тъй като повечето реклами и надписи са в червено
В големите мегаполиси всичко се е сляло в една обща голяма реклама. Използването на основно червен цвят също вече не помага, тъй като повечето реклами и надписи са в червено

3 коментара към “Какво ще стане с рекламата?”

  1. Много е хубава статията… Не се бях замислял за „напомнящите“ реклами :)

    Рано или късно би трябвало рекламата тип спам (в широкия смисъл, дори и визуално, както е на снимката) да намалее като много по-малко ефективна от таргетираната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *