Какви избори без медиите?

Рекламни агенти, маркетолози, връзки с обществеността, мониторинг специалисти, журналисти, водещи, оператори… Последните няколко месеца в България медиите всички имаха работа. Много работа.
Цялата динамика достигаше до нас благодарение единствено на медиите. Вестници, телевизии, радио, Интернет.

Вече няколко часа по медиите не спират интервютата, анализите и коментарите на социолозите. А в момента цяла България гледа прес конференциите.

Едно време нямаше медии, имаше Партията. Нямаше и избори, защото не бяха нужни. Имахме си Партия.

Днес вече се говори се за гражданско общество в България. За десни идеи, за либерация. Живеем в нов век.

Рекордната активност не я направиха партиите, а я направиха медиите.

Българското общество трябва да бъде благодарно на медиите и за още нещо важно. Незаконните практики около предизборните кампании стават все по-малко на всички следващи избори. Без притесняния в този момент по bTV репортажа е за кражбата на рекламни идеи между политически сили. Говори се за черен ПР.

От друга страна, всяка изберателна секция, всеки локален политически лидер, всичко е заобиколено с микрофони и камери. „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ стряска всички. Графичните дизайнери, които правиха рекламите за билбордовете и банерите в уеб сайтовете, ще сънуват тази заплаха.

Всяка необмислена постъпка в политиката вече се наказва като по един вселенски кармически закон. Обществеността не прощава, журналистите не спят.

Модерните думички като виртуални студиа, анализ, ефир са страшни колкото и проучване и разследване. А журналистическите разследвания днес вършат много добра обществена работа, освен, че това е работата на разследващите журналисти.

Новата медия Интернет не остана по-назад и вече е една могъща публична сила дори и в България. Много работа имаха и уеб дизайнерите, програмистите и SEO специалистите.

Така че, нека да благодарим за рекордната избирателна активност на медиите, защото те са един от мощните двигатели на гражданското общество.

Поздрави на всички! Честито ново управление в България и от утре всички да си починем и да започнем със свежест работната седмица. Имаме с всеобщи усилия да преминем през икономическата криза.

2 коментара към “Какви избори без медиите?”

  1. Снощи изпреварих идеята. Тази сутрин по bTV, журналиста Калин Манолов говори в студиото на тема Как медиите повлияха на изборната активност?

    Очаквах темата на разговора да бъде насочена малко повече към медиите, но влизаме в положение.. Сега има по-важни теми за дискусии.

    „Качествени хора излязоха да гласуват.”
    Това беше един от обобщените коментари на Манолов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *