За какво се използва Google Adwords?

Много хора знаят какво е Google Adwords, а почти всички потребители на Интернет са наясно за Спонсорираните връзки в Гугъл. Сетихме се веднага за малките симпатични жълти каренца над резултатите от търсене и същите, но с бял фон в дясно от резултатите.

Публикацията днес обаче не е типична статия от типа „За какво да ползваме Google Adwords“. Естествено, че спонсорираните връзки могат да бъдат единствено с рекламна цел. Разбира се, не са малко и случаите, в които някой просто иска да пропагандира лоша идея по адрес на трето лице дали отново с търговски цели или за лично удоволствие. Ако опитаме да помислим още минута-две, може би ще измислим още няколко причини, поради които хората посягат към кредитната си карта и към Google AdWords акаунта си. По един или друг начин обаче, тънка връзка към реклама и пари отново ще се намери.

Публикацията днес е кратък разказ за една частица от живота ми, в която се замислих наистина за какво хората ползват спонсорираните връзки на Гугъл, защото разбрах, че да си плащаш на Google Inc. може да нямаш само бизнес перспективи и проблеми, а семейни.

По роднинска линия, стигнах далеч по тъч линията до личност, която си има на едно CD малък уеб сайт (основно в JPG файлове) и след събиране на прах няколко години, решава да започне да го качи в Интернет. Преди няколко дни ми звъни телефона и роднина ми обяснява набързо идеята – да се качи малък уеб сайт в Интернет. Разбира се! Нали за това са роднините – симпатични хора, които са част от семейството. Някои от тях не са толкова близки, или сега се запознаваш с тях. Но какъв е проблема да им свършим малко бърза лесна работа, за която естествено ни е неудобно да искаме пари за услугата.

Всичко става за нула време и днес сутринта сайта е качен на новия си хостинг с чисто нов домейн. Радвам се от свършената помощ на роднините и се надявам някой да ме спомене с добро и да пие вино за мое здраве.

Час след успеха, телефона ми позвъня и се озовах в нетренирана ситуация. Новият ми роднина (собственика на малкия уеб сайт от CD-то), който наскоро придобих след църковния брак на обичната ми братовчедка ме попита защо не си намира сайта като напише дабъл-ю дабъл-ю и така нататък…

Бърза проверка дали домейна се изписва правилно – passed! Домейна се изписва правилно, но сайт няма. Тайни и загадки.

(Не.. дано не е това.. дано не търси в …)

SYSTEM FAILURE!

Разбира се, новата ми роднина търси сайта си в Интернет (Google разбира се, тъй като днес Google е Интернет).

И сайт още няма!

Телефонния разговор продължава и вече започнах да разбирам, че всъщност да имаш handsfree не е толкова лошо и е време в 21 век и аз да се примиря и да си купя един-два броя.

Опитите ми да обясня защо се получава това явление и защо собственика на сайта не го намира в Интернет веднага бяха покосени от нежеланието на събеседника ми да си говорим за Интернет, тъй като даже не иска да си има и компютър.

Разговора приключи с „Ще решим проблема, разбира се“ и пред падането на защитната ми стена на крепостния град прибягнах до помощ от скъпата ми братовчедка и й се оплаках от неудобната ситуация, в която се намирам.

Братовчедка ми предложи все пак да таксувам услугата и да взема пари и направя малко SEO на сайта.

Тъй като не съм способен да правя все още оптимизация на уеб сайт, представляващ няколко картинки, който трябва да се покаже „в Интернет“ при търсене на не особено непопулярна ключова дума, обясних, че няма да стане според този план и идея.

А собственика на сайта в същото време натиска бутона „Чувствам се късметлия“ и сайт все още няма „в Интернет“.

С комбиниран размисъл от мен и братовчедка ми по проблема стигнахме до одобрения от двама ни вариант, в които ще спасим деня, тъй като и тя получи няколко телефонни обаждания за същия проблем със сайта.

С което стигаме до заглавието на днешния разказ – За какво goddamnit се използва Google Adwords?!

След като разбрах, че можем да използваме спонсорираните връзки, за да разрешим семейни Интернет неуредици, се замислих… Сред стотиците милиони Интернет потребители и всички тези съдби, за колко ли неща човек може да прибегне до кредитната си карта и Google AdWords?

Мисля си, че за наистина много…

Винаги искам да помагам, до колкото мога на собствениците на уеб сайтове за техния успех, но между Интернет човеците и НеИнтернет човеците понякога може да има много дълбока дупка на липса на захлас.

Ако ви се наложи да плащате на Google за неудобна ситуация, тук е Интернет клуба на анонимните Гугъл спонсорирани връзкари. Така че споделете си без притеснения :-)

Като неизменна част от живота ни днес, Google може да се срещне в съдбите ни навсякъде
Като неизменна част от живота ни днес, Google може да се срещне в съдбите ни навсякъде

5 коментара към “За какво се използва Google Adwords?”

  1. Интересна тема наистина. Аз AdWords го използвам само със супер ниска цена на клик (0.2) и много ключови думи. Отвръщам на удара и според мен само така си заслужава вложените стотинки.

  2. Pingback: Relacia.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *