Да завъртиш бизнес е лесно?

„Да завъртиш бизнес“ се смята от много хора за лесна задача, а едно от малкото изисквания е да си добър в работата си. На пръв поглед, това може да изглежда наистина вярно твърдение. Осигуряването на клиенти по подразбиране може да се изпълни лесно с инвестиции в реклама. Това също изглежда лесно, като всичко останало. И започваш да въртиш бизнес. Инвестираш в реклама, трудолюбив човек си и си добър в работата си. Всички условия са на лице и тук трябва да очакваме доброто развитие на бизнеса.

Но нещата не тръгват по план.
В един момент започваме да се чудим кога ще започнат да идват клиентите и кога ще започнем „да правим пари“.

Винаги всеки бизнесмен зависи от други хора, някой близки, но някои не толкова близки. А още по-често всеки бизнес зависи от качеството на друг бизнес. Най-пресният пример, който мога да дам е от обзавеждането и оборудването на новия офис на Уеб Дизайн България ® на ул. Брегалница 57 в София.

Не мога да преценя дали целия процес се случи бързо или се случи бавно покрай всички емоции и преживявания.

Но обикалянето по мебелните маркети (посещението в AIKO отне 3 часа), всички поръчки от Office 1 Superstore, които след като чакахме няколко дни, казаха, че нямат въпросните столове на склад, а в крайна сметка столовете дойдоха отново от Office 1, но от Асеновград благодарение на г-жа Елена Тодорова (има съвпадение с фамилията Тодоров, което не е случайно). Странно или не, макар и не за вярване, столовете бяха доставени от Асеновград с товарен автомобил на фирма „Салати Ачо“. Столичния Office 1 успя все пак да достави принтера (който пък дойде без предупреждение с един ден по-рано и добре, че бяхме на адреса).

Подраняването беше компенсирано още на място със звучното „бум“, което се чу в целия офис (тук читателя да си представи как един сериозно изглеждащ чичко стоварва от въздуха голям кашон пълен с принтер и други аксесоари).

За период от две седмици се случиха толкова неща, че ми се струват като месеци. В това време работата ни беше почти напълно преустановена и сега наваксваме.

Тук обаче не свършва всичко. Всяко едно начало, или всяка една промяна изисква след себе си други промени. От промени в начина на работа до промени в режима на ставане и започване на трудовия ден. Промени дори в посоката, в която си свикнал да си държиш краката върху бюрото (много удобна поза в следобедните часове, когато за да бъдеш продуктивен уеб дизайнер, се изисква, именно, тази маневра).

Въпреки че изписах доста, все още не сме говорили за сериозния бизнес и по-точно сериозните бизнес комуникации, етика, поведение и най-важното, качество на работа и предлаганите услуги. Това са неща, които се учат с времето постепенно и с много опити, срещи, разговори, провалени сделки, успешни сделки и естествено коментари на доволните клиенти след искреното им признание за добре свършената работа.

Тъй като в този блог няма да се намират бизнес съвети и насочеността му е наистина лична и работно-процесна, ви препоръчвам един блог за бизнес, които всеки трябва да е добавил в своя RSS риидър. Ако все още не сте чували за NovaVizia.com, бързо поправете грешката си.

Ако трябва да обобщя в едно изречение, кой е най-важния фактор за доброто развитие на бизнеса, то според това е себе-анализирането, способността да откриваш в себе си слаби места и да ги подобряваш, и естествено да се вслушваш в съветите на колегите си и хората до теб.

Тъй като този сладък диван, на който всеки клиент вече обича да сяда е правен по поръчка, последните дни в процеса на обзавеждане минаха в размисли дали дивана ще стане хубав или не. Крайния резултат задоволи всички. Вписващата се дизайнерска масичка виждате благодарение на Кирил Иванов - нашия учтив хазяин, които освен че е отличен водещ на бизнес с опаковки, се оказа и отличен майстор. Без него, масичката щеше да си има две чисто нови дупки от бормашина.
Тъй като този сладък диван, на който всеки клиент вече обича да сяда е правен по поръчка, последните дни в процеса на обзавеждане минаха в размисли дали дивана ще стане хубав или не. Крайния резултат задоволи всички. Вписващата се дизайнерска масичка виждате благодарение на Кирил Иванов - нашия учтив хазяин, които освен че е отличен водещ на бизнес с опаковки, се оказа и отличен майстор. Без него, масичката щеше да си има две чисто нови дупки от бормашина.

2 коментара към “Да завъртиш бизнес е лесно?”

 1. Да завъртиш бизнес е изключително лесно. И вече струва само 2 лв да регистрираш фирма (и няколко дни да приготвиш цялата необходима документация).

  Трудното е да поддържаш и ускоряваш въртенето. Никак не е случайно, че 40% от „завъртяните“ компании спират да се въртят през първата година на своето съществувание.

  Никак не е достатъчно човек да е добър специалист в дадена област (например уеб дизайнер), за да успее фирмата му. Да си добър специалист е необходимо, но не достатъчно условие за успеха…

  Най-добри шансове за „реалистична“ оценка на дадено бизнес начинание дава:
  1. създаването на бизнес план с поне едногодишен хоризонт
  2. ясно дефинирани в бизнес плана 2 момента, с прилежащите им критерии – на отказ (закриване на фирмата) и назначаване на следващ служител/партньор.
  3. обсъждане на крайния вариант на плана с фирма, която е минала по същия път преди не повече от 1-2 години (ако поради причина конкуренцията не е възможно да се вземе съвет от такава фирма остава вариантът – бизнес консултант).

  :) (разбира се, ние в България считаме че другите фирми имат нужда от нашите услуги, докато ние нямаме нужда от техните).

  Бизнес плана ни чертае пътя по който да вървим към целта. Но много важно е с какво МПС и с каква скорост и с кого ще се движим. Универсалното правило е,че за да получим по-високи резултати от конкурентите, следва да полагаме повече усилия от тях на входа…Съвсем обичайно е през първата година да инвестираме 70+ трудочаса седмично, за да завъртим бизнеса успешно.

 2. За пореден път се чудя защо хора изкарващи си парите от интернет не търсят в интернет мебели или в този случай столове :) отговора им щеше да дойде до няколко часа, а столовете в най-лошия случай до 3дни :)

  Явно марката офис1 е прекалено голяма силна и дава някаква гордост? за да си спестиш едно 10-20% от цената и почти гарантирано по-бърза доставка.

  Нищо де, успех и много работа ви пожелавам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *