Внимавайте с банер рекламата

Не можем да кажем колко милиарда точно уеб сайта има общо в Интернет, тъй като, докато довърша това изречение, ще са се родили още няколко стотина. Докато напиша статията, ще бъдат няколко хиляди повече, а докато я прочетете вие, ще бъдат няколко десетки хиляди отгоре.

Миналия път ви измъчих с толкова големия текст „Субективното в SEO 1.x и абстракцията”, но в тези жеги най-трудно ви беше да схванете хумора. Затова днес ще си говорим в картинки. Помните детските книжки, нали?

Във времето, през което четохте горния параграф, имайте предвид, че Google е индексирал още няколко стотина уеб сайта.

Можете ли обаче сега без да се замисляте да изброите повече от 10 успешни уеб сайта?

Браво! А ще можете ли да изброите бързо 20?

Голяма част от уеб сайтовете залагат за популяризирането си чрез банер реклама и започват кампании в малък или голям мащаб.

Премествам фокуса към мен за момент. Аз съм от вече немалкото Интернет потребители, които се чудят по какъв начин да подобрят блокирането на банерите в уеб сайтовете. NoScripts плъгина за FireFox обикновено се справя с повечето. От време на време по нещо минава и често виждам банери в Интернет места, където докато преброим до 10 банера на рекламодателя се е завъртял вече поне стотина пъти.

Ако планирате такава рекламна кампания, имайте предвид две много важни неща, освен ако не сте от хората, които нямат против да харчат пари заради забавата.

Какво точно ще има на банера Ви?

Ще се различава ли банера с нещо? И тук не визирам да е противно мигащ и шарен. Визирам някакво прилично рекламно послание, което да заинтригува Интернет потребителите по интелигентен и приятен начин.

Какво ще види посетителя в сайта Ви, след като натисне Вашият банер?

След като някой щракне с мишката си върху рекламното банерче, това, което ще се покаже пред него за първите 3-4 секунди ще определи дали той ще остане в страницата Ви. Ако посетителя не намери нищо приятно и интересно (или хайде, поне полезно…), то той ще си каже на ум едно кратко „оф”

Да разгледаме примерите.

advertising banners example
Лесно е да получиш висок процент на натискане на банер, но п-важно е какво ще се случва след натискането

В „Пример 1” виждаме рекламното заглавие Free Blog. Върху какво се замисля Интернет потребителя, когато го гледа?
Пак ли нещо free? Лошо няма, но безплатни блогове има хиляди в Интернет.
Кои са тези? Защо домейна е показан така – SocialGO? Сигурно, ако GO е с малки букви няма да се разчитат думите
Blogspot не беше ли също безплатен? Също така е на много години, освен това, като че ли беше на Google. Имам му повече доверие. Когато реша да си направя Free Blog, ще ползвам Blogspot.

Пример 2:
Google толкова са се автоматизирали последно време, че собствената им реклама на търсачката им на блогове BlogSearch има заглавие Tech Blog. Странно техно заглавие. Иначе доста добро описание – Намери блогове, които те интересуват – Опитай Гугълския BlogSearch.

„Пример 3” е интересен. Президента на САЩ Обама усмихнат и до него голям надпис „Обама социалист?” Гласувай тук сега! Според изброените горе две основни точки, този банер има интересни елементи – все още медийния хит Обама и гръмкия въпрос дали Обама е социалист. Натискането на този банер ще е доста по-голямо. Какво обаче се случва след натискането. Посетителя вижда наистина някаква анкета, даже я взима на сериозно. Попълва я и след което му се натиква една дигитална камера за продан. Разочарование, болка и съжаление се поражда в душата на Интернет потребителя, които е искал да участва в анкетата дали Обама е социалист…

banners example 2
Типичната банер реклама тип "масовка" - банери няма значение къде и няма значение какво

Примери 4 и 5 разказваме накратко. „Пример 4” – негър, лошо гледащ ганстер и руса мацка – естествено 3 в 1. Типичния банер от типа „Няма-значение-какво-рекламираш-как-и-къде-тъйкато-ти-е-все-тая-за-бюджета”. Nescafe са си Nescafe. Рекламния им банер може да е един кафяв квадрат без даже да пише на него нищо. Но дори и те трябва да си пускат напомнящ тип реклама.

suzuki advertising
Креативността винаги ме успокоява и ми действа като мехлем

И накрая в Пример 6, банер реклама в CNN.com
На рекламата има точно две думи
“WOW” и “Suzuki”. Банера не мърда, не мига, не е шарен. Защото няма нужда от това. Няма нужда дори да се натиска.

Днес на среща с Derpart24.bg (за чийто симпатични услуги в областта на туризма ще стане въпрос скоро) си говорихме точно на темата. Банер рекламата може да бъде много добра, може да бъде и пълен провал. На срещата със симпатичните ни клиенти споменах горните две важни точки, които отново припомням:

  • Какво точно ще има на банера Ви?
  • Какво ще види посетителя в сайта Ви, след като натисне Вашият банер?

Един коментар към “Внимавайте с банер рекламата”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *