Колко ме впечатлява днешната билборд реклама

Днес вече и малките деца знаят, че най-сигурния и бърз начин да похарчиш няколко стотици хиляди евро за не особено ефективна реклама, е билборд рекламата. Особено, ако не продаваш продуктът, който грабва сърцата на всеки българин.

Търговията и бизнеса имат една особена черта, много характерна и типична. Ако не можеш да правиш нещо с лекота, ако не предлагаш качествена услуга и ако нямаш друг шанс да успееш с финансовата част в живота, започваш бизнес с търговия. А в търговията всички знаем, че има само едно правило – продай все тая какво на възможно повече хора, за да печелиш повече пари. Нещата, които си струват да притежаваме, използваме и консумираме, не се нуждаят от реклама. Те са извън бизнеса и търговията. Ние ги притежаваме или консумираме, малко или много. За това идва рекламата, която ни кара да купуваме и използваме неща, които не са важни за нашия живот като човешки същества – евтини отровни храни, цветни свещи за подаръци, които събират прах в дома ни, омекотители за вероятно твърдите ни дрехи, порно филми, по-нов модел телефон с вградена опция автоматично да публикува скучните ни снимки във Facebook и още милиони неща, които се появяват всяка минута на пазара.

Но независимо дали продавате най-вкусните сандвичи в центъра на София, или китайски компютри, не трябва да пренебрегвате факта, че вашата реклама, освен че може да бъде досадна, скучна, смешна или нелепа, тя харчи вашите пари. А ако те не идват от океанските островни държави, най-вероятно доста ви пука за тях и да купувате смет със сливи, не е най-добрата ви бизнес стъпка, която може да направите.

Билборд рекламата в София струва между 500 и 2000 EUR на седмица на парче. Ако имате наети 20 билборд площадки за един месец, това прави между 40 000 и 160 000 евро средно за една прилична кампания на добри точки в столицата.

Да, това са много пари. Аз много бих мислил преди да предприема тази стъпка. И ако нямам един милион лева бюджет за харчене за реклама този месец, едва ли бих допуснал с ясно съзнание да излезе все тая каква реклама с моята марка.

Разхождам се обаче из града, а билборд рекламата не винаги ме грабва по начина, по които аз бих искал моята да грабва минувачите. За това нека да разгледаме, да анализираме и да си извадим изводите.

Да си призная, аз и до ден днешен не знам какво е Plesio. И въпреки, че имаха пети рожден ден наскоро, отново не разбрах. Билборда не ми каза пореден път какво продават или предлагат.
Да си призная, аз и до ден днешен не знам какво е Plesio. И въпреки, че имаха пети рожден ден наскоро, отново не разбрах. Билборда не ми каза пореден път какво продават или предлагат. Но има гаранция Turbo-X (WOW!)

Когато рекламните идеи се изпарят и музата си тръгне, на помощ винаги идва усмихната жена, която държи нещо. Между другото, познавам куп хора, които не знаят какво е уреда notebook, но пък много биха искали да си купят малък сладър предосим компютър. Жалко, че няма да го направят от notebook.bg
Когато рекламните идеи се изпарят и музата си тръгне, на помощ винаги идва усмихната жена, която държи нещо. Между другото, познавам куп хора, които не знаят какво е уреда notebook, но пък много биха искали да си купят малък сладък преносим компютър. Жалко, че няма да го направят от notebook.bg
Постно, но ясно. Не ми трябва да гадая, че рекламата е за почистване.
Постно, но ясно. Не ми трябва да гадая, че рекламата е за почистване. Лесно се запомня и бих потърсил агенцията при нужда от услугите им.
Така и не разбрах, дали това е реклама на алкохол или на музикална група. Остава вероятността да е нещо средно между алкохол и музикална банда. Не посетих. Не чух и да е станало хит.
Така и не разбрах, дали това е реклама на алкохол или на музикална група. Остава вероятността да е нещо средно между алкохол и музикална банда. Не посетих. Не чух и да е станало хит.
Лесно име, ясна реклама, приятна и свежа. Няма да забравя къде да търся наеми, когато са ми нужни.
Лесно име, ясна реклама, приятна и свежа. Няма да забравя къде да търся наеми, когато са ми нужни.
Нищо не разбрах, даже не пишеше къде е. Подминах. Мислих и да не пиша коментар под снимката
Нищо не разбрах, даже не пишеше къде е. Подминах. Мислих и да не пиша коментар под снимката
Хареса ми, въпреки, че е fastfood, може да опитам. Свежа реклама. Нетипично за България - сандвич с морска храна. Името ме зарадва. Можеше да е Nordsea, но не е.
Хареса ми, въпреки, че е fastfood, може да опитам. Свежа реклама. Нетипично за България - сандвич с морска храна. Името ме зарадва. Можеше да е Nordsea, но не е.
За щастие на тази фирма, мобилните оператори в България са два-три и ние клиентите нямаме особен избор. Както се вика от трън ка глог. Третия оператор никой не знае какъв точно оператор е, но на хората им се отщява. Колкото до Mtel, вече им е все тая каква реклама пускат. Дали ще са Чип и Дейл, техни роднини, или Шрек, на кого му пука?
За щастие на тази фирма, мобилните оператори в България са два-три и ние клиентите нямаме особен избор. Както се вика от трън на глог. Третия оператор никой не знае какъв точно оператор е, но на хората им се отщява. Колкото до Mtel, вече им е все тая каква реклама пускат. Дали ще са Чип и Дейл, техни роднини, или Шрек, на кого му пука?
Е тук няма да пиша коментар. Колко е хубаво като нямаш кой знае каква конкуренция. Искам и аз така!
Е тук няма да пиша коментар. Колко е хубаво като нямаш кой знае каква конкуренция. Искам и аз така!
Не съм носил обувки, които дишат. Грабва вниманието ми, без спор
Не съм носил обувки, които дишат. Грабва вниманието ми, без спор
Не е кой знае какво, но поне знам какво се рекламира. Има си даже и цена, с в дясно виждам, че е и за жени. Не ахвам, но ако искам да купя дамски обувки за 39,90 лв, ето един избор
Не е кой знае какво, но поне знам какво се рекламира. Има си даже и цена, а в дясно виждам, че е и за жени. Не ахвам, но ако искам да купя дамски обувки за 39,90 лв, ето един избор
Отново не ахвам от дизайна на този билборд, но знам, че Aron могат да ми продадат скучно изглеждащ класически консервативен стол само за 29,90 лв. ако ми потрябва.
Отново не ахвам от дизайна на този билборд, но знам, че Aron могат да ми продадат скучно изглеждащ класически консервативен стол само за 29,90 лв. ако ми потрябва.
А може би този призив си струваше най-много
А може би този призив си струваше най-много

12 коментара към “Колко ме впечатлява днешната билборд реклама”

 1. За Бушмилс. Да това е алкохол, който подкрепя музиката. Ама трудно е да се сети човек..

 2. @Билборд рекламата в София струва между 500 и 2000 EUR на седмица на парче.

  Не е истина с такъв бюджет на седмица колко потребителя мога да докарам на сайта и ще има много по-добър ефект от рекламата, но всеки си преценява сам за него си.

 3. Неведнъж съм виждал една реклама, на която има надпис „Никой бизнес не е по-голям от своята реклама“.

  Когато прочета този слоган, първата ми мисъл е, че автора на рекламата ми казва „Без нас ти (продуктът ти) си гола вода!“. Значи аз мога да произвеждам невероятно добър продукт, който има голям пазар и потребителите му са не просто доволни, а възхитени. Обаче виждате ли, ако не направя реклама в тази фирма, продуктът ми не струва!

  Не съм бизнесмен, но тази тяхна реклама би ме накарала да бягам като дявол от тамян от услугата им. Когато видя тази реклама, се чувствам все едно съм видял нещо тъпо пред себе си и ми се приисква изобщо да не я бях виждал!

  П.С. Това е от реклама на фирма за външна реклама…

 4. @Антон Радев: Малко са хората с ивъл планове :-)

  Повечето са чули на някоя конференция или сео курс, че това може да се включи като част от линкбилдинга и някак си е най-лесно разбираемо от обикновенния юзър.

  Така поне си мисля :-)

 5. Важното е, че коментарите ме връщат отново в поста и си разглеждам снимките отново и си припомням, както емоционалното състояние, така и анализите и преценките, които съм си вземал тогава, което е важно :) Така че, ако погледнем от абстрактна гледна точка, един коментар с име Картички, може да ми донесе професионална и лична полза :)

  @Андрей, колкото до класирането, никога не знаеш кой каква скрита сила е и какви иивъл планове има :-D

  @Картички, то рекламата няма лошо да е олигуфренска, има много олигуфренски реклами, цаката е да върши работа на инвеститорите. Щото и неолигуфренски реклами, могат да са безполезни. По-горе има релни примери доста :)

 6. @Картички: Използването на anchor връзка вместо име би ти донесла някаква тежест, ако във връзката няма rel=“nofollow“ атрибут. Коментирането по този начин в блога на Тони няма да ти донесе тежест.

  BTW тежичко ще ти е в тази ниша ;-)

 7. Хаха, наистина интересна статия… срещал съм подобни такива за телевизионни реклами.. там положението е още по-трагично. Рекламите не да просто дразнещи.. те са олигофренски.:-)

 8. Рекламата по билбордовете е повече за да ти се набие в главата и като видиш даден продукт да се сетиш че си го виждал по билбордовете. Оприличавам ги много на банерите по сайтовете :) Нисък клик-рейт но запомнящи се – това е целта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *